-
- LASTİK ETİKETİ NASIL OKUNUR?
- Yakıt Tasarrafu Sınıfı
- G’den (en az etkin) A’ya (en çok etkin) kadar 7 sınıf.
Etki araç ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir, ancak tam bir lastik takımı için bir G ve A sınıfı arasındaki fark yakıt tüketimini %7,5*’a kadar, hatta kamyonlarda daha yüksek oranlarda düşürebilir.
- Islak Yol Tutuş Sınıfı
- G’den (en uzun fren mesafeleri)A’ya (en kısa fren mesafeleri) kadar 7 sınıf.
Etki araç ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir, ancak tam fren durumunda dört aynı lastik takımı için bir G ve A arasındaki fark fren mesafesinde %30 kadar daha kısa olabilir (ör. tipik bir binek otomobili için 80 km/s süratle seyir 18m daha kısa fren me/safesi anlamına gelebilir)*
- Lastik Dış Yuvarlama Ses Sınıfı
- 1 siyah çubuktan (en az ses) 3 siyah çubuka (en çok ses) kadar 3 sınıf
Desibel dB(A) cinsinden ses seviyesinin yanı sıra bir piktogram lastik dış yuvarlanma ses performansının gelecek Avrupa zorunlu sınır değerinden yüksek (3 siyah bar = gürültülü lastik), gelecek sınır değer ile 3dB aşağısı arasında (2 siyah bar =ortalama gürültülü lastik) veya gelecek sınır değer altında 3 dB’den fazla olup olmadığını belirtir.
Not: Lastik dış yuvarlanma sesi tamamen aracın iç sesiyle bağlantılı değildir.
1957 Yılında Sebahattin Aksan tarafından Aksan Oto Fren adı ile kurulan, 2005 Yılında A.C. Aksan Otomotiv San.Tic.Ltd.Şti adı ile kurumsallaşan Bölgenin en eski ve deneyimli araç bakım servisiyiz.1957 Yılında Sebahattin Aksan tarafından Aksan Oto Fren adı ile kurulan, 2005 Yılında A.C. Aksan Otomotiv San.Tic.Ltd.Şti adı ile kurumsallaşan Bölgenin en eski ve deneyimli araç bakım servisiyiz.
Bir cevap yazın